Varför  släktforska?
 

Släktforskning är en hobby, som sådan finns det många olika orsaker till varför människor börjar släktforska. För min del började intresset redan i unga år, jag brukade fråga min mormor om allt möjligt om gamla tider. När jag var tolv år gammal gjorde jag ett släktträd till hennes födelsedag då en av min mors kusiner, Villi Samuelsson, frågade om jag vore intresserad av att försöka komma längre tillbaka och hitta sådant som min mormor kanske hade glömt eller aldrig vetat. Givetvis var jag mycket intresserad av att göra detta, Villi skaffade en mikrofilmsprojektor och jag gick till biblioteket tillsammans med mormor och lånade gamla kyrkoböcker på mikrofilm. Därefter satt vi hemma hos min mormor i hennes vardagsrum alla tre för att leta efter våra förfäder som bott i Klockaregården och Ödegården i Norrhult.

Detta var på mitten av nittiotalet och det är idag mycket smidigare att släktforska då mycket av vårt gemensamma arkiv finns på nätet. Vi upptäckte snart att våra släktingar flyttat in till Norrhult och Nottebäcks socken i slutet av 1800-talet och det blev därför dags att betsälla hem nya mikrofilmer. Tyvärr blev det inte så mycket mer forskande tillsammans med Villi, han drabbades av hjärntumör och gick bort alldeles för tidigt. Hans son Anders Samuelsson tog dock över intresset och har gjort en alldeles formidabel insats med att intervjua gamla släktinga, samla material och sätta ihop vårt släktträd. En del av hans arbete presenteras på hans hemsida. Jag fortsatte också själv att forska ett antal år tills det var dags för universitet och emmigration till Kina.

Som utlandssvensk (eller utvandrare eller invandrare eller vad man nu vill kalla det) så har jag märkt vilken stor trygghet kunskap om sin egen historia och släkts historia ger. Det kanske till och med är så att det är tack vare att jag har släktforskat som jag har kommit att känna mig tillräckligt trygg i mitt ursprung och min vetskap om var jag kommer ifrån att jag har kunnat ta steget och lämna den plats där jag föddes för att utvandra till andra sidan jorden. Här i Kina har jag även gift mig och har därför också börjat fundera på nästkommande generationer och att de kommer att växa upp med den rikedom som två gamla kulturer kan ge, men kanske också ett än större behov av att veta var man kommer ifrån, när ens egen historia knappast är synlig precis utanför husknuten i en modern kinesisk mångmiljonstad.

Historia är kunskap om vad som har skett, om varför samhället ser ut som det gör. Släktforskning är historien om varför du är där du är, varför du har blivit den du har. Man upptäcker snart att ens egen tid kanske inte alls är så unik som man först trott, folkomflyttningar till och från Sverige har varit bra mycket större tidigare i historien än vad de är idag. Du lär dig hur folk har arbetat och många gånger slitit hårt för att nå dit vi är idag. Kanske det som förvånar mig mest är hur alla problem som vi har i dagens samhälle verkar förespeglas som något nytt, men genom släktfoskningen upptäcker man snart att liknande problem har förfäderna gått igenom långt tidigare.

Kommentarer och diskussioner

blog comments powered by Disqus

   

Eskil Fredriksson 2010-2011

eskilfredriksson at gmail.com

godaddy stats